Przejdź do:

Cetearyl Isononanoate

Nazwa chemiczna: Estry kwasu izononanowego i alkoholi cetylowego i sterarylowego Nazwa zwyczajowa: Izononanian cetylostearylu

Opis


Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ponadto tworzy wyczuwalny film, który kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza powierzchnię skóry i włosów. Nie pozostawia uczucia tłustości na skórze
 

Funkcja w kosmetyku

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg podczas rozsmarowywania
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij