Przejdź do:

Cetearyl Palmitate

Nazwa chemiczna: Estry kwasu heksadekanowego i alkoholi cetylowego i sterarylowego Nazwa zwyczajowa: Palmitynian cetylostearylu

Opis

Substancja konsystencjotwórcza stosowana w kremach, balsamach, a także sztyftach
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii, czyli wpływa na konsystencję kosmetyku, powoduje wzrost lepkości. Stosowany jako baza w sztyftach.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij