Przejdź do:

CHAMOMILLA RECUTITA OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek rumianku pospolitego (lekarskiego)

Opis

Olejek jest otrzymywany z koszyczków kwiatowych rumianku pospolitego poprzez destylację z parą wodną. Roślina jest uprawiana w Europie, Afryce, Ameryce Północnej, a także Australii. Olejek zawiera głównie bisabolol, a także chamazulen.
 

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne. Działa również przeciwzapalnie. Wykazuje silne działanie, dlatego nie należy stosować w pierwszych miesiącach ciąży.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij