Cocamide MIPA
Nazwa zwyczajowa: Monoizopropanoloamid kwasów oleju kokosowegoOpis
Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja lipofilowa, nierozpuszcza się w wodzie. Niestabilna chemicznie.
Działanie kosmetyczne
Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.
Funkcja w kosmetyku
Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.
Regulacje prawne
Bezpieczeństwo
Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej