Przejdź do:

Cocamidopropyl Hydroxysultaine

Nazwa zwyczajowa: Hydroksysultaina kokosowa

Opis

Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. W zależności od środowiska, w jakim się znajduje (np. w zależności od pH) wykazuje różne działanie. Substancja hydrofilowa rozpuszczalna w wodzie, stabilna chemicznie.

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę, Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Funkcja w kosmetyku

Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij