Przejdź do:

Cyclomethicone

Nazwa zwyczajowa: Cyklometylosiloksan

Opis

Związek krzemu, polimer siloksanowy, substancja lotna.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy - nie powoduje efektu „tłuszczenia” - tworzenia lepkiej, tłustej warstwy na powierzchni skóry. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli zmiękcza i wygładza. Efekt jest krótkotrwały, ponieważ Cyclomethicone jest związkiem lotnym i po kilku godzinach odparowuje z powierzchni skóry lub włosów. Dlatego Cyclomethicone nie powoduje obciążenia włosów, nawet cienkich i delikatnych.

Wykazuje działanie antystatyczne, zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Funkcja w kosmetyku

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – zmniejsza lepkość produktu, zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach.

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla Cyclometylosiloksanu w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Cyclometylosiloksan, jak wszystkie inne silikony jest związkiem zarówno hydrofobowym, jak i lipofobowym. Dlatego nie ma powinowactwa do struktur naskórka i nie wnika w głąb skóry.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa silikonów znajdziesz w sekcji Bezpieczeństwo kosmetyków: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! oraz w sekcji Fakty i Mity.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij