Przejdź do:

CYMBOPOGON WINTERIANUS HERB OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek cytronelowy jawajski

Opis

Olejek otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną trawy uprawianej na Jawie. Roślina jest uprawiana w różnych krajach Azji. Wydajność olejku zależy od warunków, w których roślina jest uprawiana. Głównymi składnikami olejku jest citronellol i geraniol
 

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie i dezodoryzująco, a także bakteriostatycznie. Stosowany w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Ma działanie repelencyjne, bywa stosowany w preparatach odstraszających komary.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej
 

Powiadom Znajomego








Zamknij