Przejdź do:

Diethyl Phthalate

Nazwa zwyczajowa: Ftalan dietylu

Opis

Ester kwasu ftalowego i alkoholu etylowego

Działanie kosmetyczne

Tworzy film na powierzchni skóry i włosów, co ogranicza nadmierne odparowywanie wody z powierzchni, dzięki czemu nawilża. Powstały film kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach, np. kompozycji zapachowych. Plastyfikator w kosmetykach kolorowych - nadaje elastyczność, zapobiega ich kruszeniu. Skażalnik dla alkoholu etylowego, substancja zmieniająca jego smak, zapach, kolor.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, a także w opinii Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS), a także Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij