Przejdź do:

Dihydroxyacetone

Nazwa chemiczna: 1,3 - dihydroksyaceton Nazwa zwyczajowa: Dihydroksyaceton, DHA

Opis

Cukier. Niestabilny chemicznie. Dobrze rozpuszczalny w wodzie i etanolu. Substancja stosowana głównie w samoopalaczach, kosmetykach solaryjnych i kosmetykach do opalania.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja barwiąca skórę. Powoduje zabarwienie skóry na skutek reakcji z aminokwasami zawartymi w naskórku. W jej wyniku tworzą się barwne nierozpuszczalne w wodzie pigmenty. Reakcja przebiega z wydzieleniem charakterystycznego zapachu. Intensywność koloru zależy m.in. od zawartości DHA w kosmetykach oraz od grubości warstwy rogowej. Powrót skóry do jej własnego koloru zależy od szybkości złuszczania komórek górnej warstwy naskórka
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij