Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Surfaktant – substancja powierzchniowo czynna. Obniżająca napięcie powierzchniowe faz będących składnikami kosmetyku. Działa jako solubilizator, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja jest bezpieczna jako składnik w preparatach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia dotyczące stosowania tego składnika w preparatach zewnętrznie stosowanych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Pentylene Glycol

Zobacz