Przejdź do:

Dimethyl Phthalate

Nazwa zwyczajowa: Ftalan dimetylu

Opis

Ester kwasu ftalowego i alkoholu etylowego

Działanie kosmetyczne

Tworzy film na powierzchni skóry i włosów, co ogranicza nadmierne odparowywanie wody z powierzchni, dzięki czemu nawilża. Powstały film kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach, np. kompozycji zapachowych. Plastyfikator w kosmetykach - nadaje elastyczność, zapobiega ich kruszeniu, dzięki czemu ułatwia również rozprowadzenie

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA, a także w opinii Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS)

Powiadom Znajomego








Zamknij