Przejdź do:

Ethylparaben

Nazwa chemiczna: 4-hydroksybenzoesan etylu Nazwa zwyczajowa: Etyloparaben

Opis

Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Ethylparaben)

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów.
 

Bezpieczeństwo

Etyloparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie etyloparabenu (Ethylparaben) w produktach kosmetycznych jest bezpieczne.

Więcej na temat bezpieczeństwa parabenów przeczytasz w sekcjach: Szkodliwe składniki kosmetyków. Poznaj fakty! oraz Fakty i Mity, a także na stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij