Przejdź do:

ETIDRONIC ACID

Nazwa chemiczna: Kwas (1 - hydroksyetylideno) di - fosfonowy Nazwa zwyczajowa: Kwas etidronowy

Opis


Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Sekwestrant (substancja chelatująca), czyli wyłapująca jony metali ciężkich z preparatu kosmetycznego. Poprzez kompleksowanie jonów metali ciężkich sekwestrant stabilizuje kosmetyk poprzez stabilizacje związków łatwo utleniających się, co przedłuża jego trwałość
 

Regulacje prawne

Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania

  • w produktach do włosów to 1,5%,
  • w mydłach to 0,2%
     

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania kwasu etidronowego znajdziesz na stronie Komisji E uropejskiej
 

Powiadom Znajomego








Zamknij