Przejdź do:

Glyceryl Stearate Citrate

Nazwa chemiczna: Ester 1,2,3-propanotriol monooktadekanianu Nazwa zwyczajowa: Ester gliceryny z kwasami cytrynowym i stearynowym

Opis

Niejonowa substancja pwierzchniowo czynna, nierozpuszczalna w wodzie. Jest stabilna w szerokim zakresie temperatur i kwaśnym pH.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij