Przejdź do:

HYDROXYETHYL UREA

Nazwa chemiczna: 2-hydroksyetylomocznik Nazwa zwyczajowa: Hydroksyetylomocznik

Opis

Pochodna mocznika
 

Działanie kosmetyczne

Substancja hydrofilowa (rozpuszczalna w wodzie) substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek)
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij