Przejdź do:

IMIDAZOLIDINYL UREA

Nazwa chemiczna: N,N’’-metylenobis[N’-[3-(hydroksymetylo)-2,5-dioksoimidazolidyn-4-ylo]mocznik] Nazwa zwyczajowa: Imidazolidyno mocznik

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,6%.

Bezpieczeństwo

Przeprowadzone badania wskazują, że Imidazolidyno mocznik jest substancją bezpieczną, mającą zastosowanie w kosmetykach.

Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA.

Powiadom Znajomego








Zamknij