Przejdź do:

Isostearyl Lactate

Nazwa chemiczna: Mleczan izooktadecylu Nazwa zwyczajowa: Mleczan izostearylu

Opis

Substancja aktywna - wywołująca efekt kosmetyczny na skórę. Może wnikać w głąb naskórka. Na skórze rozkłada się do kwasu mlekowego. Hydrofobowa - nierozpuszcza się w wodzie

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja keratolityczna, złuszcza naskórek. Ponadto bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu skóry

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij