Przejdź do:

JUNIPERUS COMMUNIS FRUIT OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek z owoców jałowca

Opis

Olejek jest otrzymywany z owoców jałowca (szyszkojagód) poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie na terenie Europy i Azji.
 

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne i bakteriostatyczne. Stosowany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej oraz w preparatach przeciwłupieżowych. Reguluje gospodarkę płynami, dlatego stosowany jest również w preparatach antycelulitowych. Wykazuje także działanie ściągające. Olejek o silnym działaniu, nie należy stosować w okresie ciąży
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij