Przejdź do:

Kojic Acid

Nazwa chemiczna: 5-hydroksy-2-hydroksymetylo-4-piron Nazwa zwyczajowa: Kwas kojowy

Opis

Kwas kojowy otrzymywany jest biotechnologicznie z grzybów gatunku Aspergillus

Działanie kosmetyczne

Substancja aktywna, wywołuje efekt kosmetyczny na skórę, wykazuje działanie antybakteryjne, co ma szczególne znaczenie w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Ponadto rozjaśnia przebarwienia. Stosowana również jako przeciwutleniacz - opóźnia procesy starzenia się skóry

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckicha

Powiadom Znajomego








Zamknij