Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Sodium Lactate stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Lactate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa składnika Sodium Lactate. Panel ekspertów CIR zauważył, że produkty zawierające alfa-hydroksykwasy (AHA) mogą być przeznaczone do użytku konsumenckiego, salonowego lub medycznego. AHA były wchłaniane przez skórę – im niższe pH, tym większe wchłanianie. W przypadku aplikacji skórnej nie zaobserwowano efektów ogólnoustrojowych, ale wystąpiło podrażnienie w miejscu aplikacji. Badania kliniczne z zastosowaniem preparatów AHA o znanym stężeniu i pH przeprowadzono w celu rozwiązania problemu podrażnień skóry w funkcji stężenia i pH. Zaobserwowano, że podrażnienie skóry zwiększało się wraz ze wzrostem stężenia AHA przy danym pH. Podrażnienie skóry zwiększało się także wraz z obniżeniem pH danego stężenia AHA. Ponieważ AHA są składnikami złuszczającymi eksperci ocenili, że mogą zwiększać skutki promieniowania UV. Na podstawie wyników szeroko zakrojonych badań klinicznych stwierdzono, że każdy wzrost wrażliwości na światło jest niewielki i może być łatwo kontrolowany za pomocą technik recepturowania lub poprzez etykietowanie produktów wskazujące na użycie filtrów przeciwsłonecznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Hydrolyzed Silk Amino Acids

Zobacz