Przejdź do:

LACTIC ACID

Nazwa chemiczna: Kwas 2-hydroksypropanowy Nazwa zwyczajowa: Kwas mlekowy

Opis

Organiczny hydroksykwas. Substancja hydrofilowa - rozpuszczalna w wodzie
 

Działanie kosmetyczne

Substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Kwas mlekowy stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższysz stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator pH. Humektant - substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, Amerykańskiej Agencji FDA, w opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich (SCCS), a także Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij