Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik konsystencjotwórczy, wpływa na wzrost lepkości preparatu kosmetycznego. Stosowany jako baza do sztytów np. pomadek. Lepiszcze, wiąże składniki w kosmetykach kolorowych tj. pudrach, cieniach, różach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wosk Candelila jest bezpiecznym składnikiem kosmetyków. Bezpieczeństwo wosku Candelilla zostało ocenione przez ekspertów CIR. Wosk nie jest toksyczny i nie powoduje podrażnień oczu. Czysta substancja może powodować łagodne podrażnienie skóry, natomiast produkty zawierające wosk nie powodują podrażnień. Nie działa uczulająco na skórę. Eksperci CIR stwierdzili, że wosk Candelilla może być bezpiecznie stosowany jako składnik produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Twardy, kruchy wosk roślinny o charakterystycznym zapachu, o barwie od jasnożółtej do jasnobrązowej. Otrzymywany z liści i łodyg wilczomlecza (Euphorbia antisyphilitica).

Prunus Amygdalus Dulcis Oleosomes

Zobacz