Przejdź do:

LANOLIN OIL

Nazwa zwyczajowa: Olej lanolinowy

Opis

Olej lanolinowy otrzymywany jest z lanoliny, jednak posiada lepsze parametry sensoryczne oraz lepkość niż lanolina.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ponadto tworzy wyczuwalny film, który wygładza naskórek i włosy, przez co je kondycjonuje. W preparatach myjących stosowana jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Może wnikać do warstwy rogowej naskórka. Wykazuje działanie antystatyczne na włosy, czyli zapobiega ich elektryzowaniu
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Stabilizator emulsji - zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej na temat bezpieczeństwa stosowania oleju lanolinowego w kosmetykach przeczytasz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij