Przejdź do:

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA FLOWER

Nazwa zwyczajowa: Lawendula lekarska

Opis

Kwiaty zawierają przede wszystkim olejek eteryczny (w jego skład wchodzą: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, antocyjany) garbniki, cukry, związki mineralne.
 

Działanie kosmetyczne

Działa antyseptycznie (zapobiega przed rozwojem mikroorganizmów), przeciwzapalnie. Dzięki zawartości monoterpenów wpływa na lepsze ukrwienie skóry. W wyższych stężeniach może wywołać podrażnienia skóry. Stosowany w kosmetykach do cer trądzikowych, w preparatach przeciwłupieżowych, jako składnik perfum oraz w kosmetykach do kąpieli.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij