Przejdź do:

LECITHIN

Nazwa zwyczajowa: Lecytyna

Opis

Lecytyna powstaje z mieszaniny diglicerydów kwasów tłuszczowych takich jak: kwas stearynowy, palmitynowy i olejowy, powiązanych z estrem cholinowym kwasu fosforowego. Obecna w tkance nerwowej organizmów żywych
 

Działanie kosmetyczne

Wpływa na poprawę stopnia nawilżenia skóry
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Stabilizator emulsji - zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania lecytyny w kosmetykach znajdziesz na stronie Amerykańskiej Agencji FDA, a także na stronie Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij