Przejdź do:

Oleamine Oxide

Nazwa chemiczna: Tlenek (Z)-N,N-dimetylooktadek-9-en-1-aminy Nazwa zwyczajowa: Tlenek trzeciorzędowej oleiloaminy

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie, biodegradowalna - bezpieczna dla środowiska
 

Działanie kosmetyczne

Substancja zwilżająca - ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Substancja łagodna dla skóry i błon śluzowych ogranicza ewentualne działanie drażniące aninowych substancji powierzchniowo czynnych. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Wykazuje umiarkowane właściowści myjące - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Hydrotrop - substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy jego klarowności. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Substancja łagodna dla skóry i błon śluzowych ogranicza ewentualne działanie drażniące aninowych substancji powierzchniowo czynnych.

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij