Przejdź do:

ORYZA SATIVA SEED OIL

Nazwa zwyczajowa: Olej ryżowy

Opis

Otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion ryżu. Posiada charakterystyczny zapach i ma lekko pomarańczowe zabarwienie. Zawiera kwas oleinowy oraz linolowy oraz witaminę E.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij