Przejdź do:

PEG-2 Distearate

Nazwa chemiczna: Distearynian oksydietano-1,2-diylu Nazwa zwyczajowa: Distearynian glikolu polietylenowego

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Stabilna w obecności elektrolitów. Wrażliwa na zmiany pH - w niskim pH jest stabilna, w wysokim ulega rozpadowi (hydrolizie). Niewrażliwa na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza
 

Funkcja w kosmetyku

Stosowany w kosmetykach nadaje perlisty (mętny, opalizujący) wygląd
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij