PEG-3 Oleamide
Nazwa zwyczajowa: Amid kwasu oleinowego oksyetylenowany 3 molami tlenku etylenuOpis
Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja hydrofilowa, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Pachnie amoniakiem. Odporna na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu. Stosowana głównie w produktach myjących do włosów
Działanie kosmetyczne
Substancja wykazuje średnie właściwości myjące. Może powodować ewentualne podrażnienie skóry.
Funkcja w kosmetyku
Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli
Regulacje prawne
Bezpieczeństwo
Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej