Przejdź do:

Polyethylene

Nazwa zwyczajowa: Polietylen

Opis

Polietylen jest to homopolimer składający się z jednakowych monomerów. Twardość substancji i rozpuszczalność zależy od rozmiaru cząsteczki. Polietylen wysokocząteczkowy jest nierozpuszczalny
 

Działanie kosmetyczne

Substancja stosowana jako ścierniwo. Stosowany w pilingach jako substancja ścierająca zrogowaciały naskórek, a także w pastach do zębów. Polietylen nieskocząsteczkowy tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który ogranicza nadmierną utratę wody z powierzchni, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza naskórek i włosy
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję, powoduje wzrost lepkości fazy olejowej preparatu.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij