Przejdź do:

Potassium PCA

Nazwa chemiczna: Sól potasowa 5-okso-L-proliny Nazwa zwyczajowa: Sól potasowa kwasu piroglutaminowego

Opis

Substancje silnie higroskopijna, czyli wiążąca wodę z otoczenia. Pochodna kwasu piroglutaminowego. Kwas piroglutaminowy wchodzi w skład Naturalnego Czynnika Nawilżającego (NMF) występującego naturalnie w skórze. NMF odpowiada na wlaściwe nawilżenie warstwy rogowej naskórka.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja hydrofilowa, nawilżająca. Wiąże wodę na powierzchni naskórka, dzięki czemu nawilża i ogranicza transepidermalną utratę wody (TEWL).
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku. W przypadku kosmetyków w firmie ciekłej zapobiega krystalizacji przy ujściu z butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij