Przejdź do:

Propylene Glycol Distearate

Nazwa zwyczajowa: Distearynian glikolu propylenowego

Opis

Ester kwasu stearynowego i glikolu propylowego. Substancja lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient, czyli substancja o działaniu natłuszczającym. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza.
 

Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Substancja tzw. zmętniająca, nadaje mętny lub opalizujący, perłowy wygląd przezroczystym preparatom myjącym.Informacje o możliwych zastosowaniach w kosmetykach są dostępne na stronie Komisji Europejskiej w bazie CosIng.

 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Składnik nietoksyczny, o bardzo dobrze poznanych właściwościach toksykologicznych. Nie jest mutagenny, rakotwórczy, reprotoksyczny, ani fototoksyczny. Jest dobrze tolerowany przez skórę i oczy. Nie drażni i nie wykazuje właściwości uczulających.

Bezpieczeństwo składnika zostało potwierdzone przez zespół ekspertów Cosmetic Ingedient Review (CIR) (po kliknięciu na link wyświetla się wyszukiwarka, gdzie należy wpisać nazwę szukanego składnika).

Natomiast amerykańska agencja FDA uznała, że składnik może być bezpiecznie stosowany w żywności.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij