Przejdź do:

Propylene Glycol Ricinoleate

Nazwa chemiczna: Monoester propano-1,2-diolu i kwasu (R)-12-hydroksyoleinowego Nazwa zwyczajowa: Ester kwasu rycynolowego i glikolu propylenowego

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja lipofilowa nierozpuszczalna w wodzie, stabilna chemicznie
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza.
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja jest to forma fizykochemiczna, która powstaje przez rozproszeniewymieszanie) fazy wodnej i fazy olejowej. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Jest to możliwe dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja zmętniająca, nadaje mętny lub opalizujący wygląd przezroczystym preparatom myjącym.

Informacje o możliwych zastosowaniach w kosmetykach są dostępne na stronie Komisji Europejskiej w bazie CosIng.

 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Składnik nietoksyczny, o bardzo dobrze poznanych właściwościach toksykologicznych. Nie jest mutagenny, rakotwórczy, reprotoksyczny, ani fototoksyczny. Nie podrażnia skóry, ani nie wykazuje właściwości uczulających.

Bezpieczeństwo składnika zostało potwierdzone przez zespół ekspertów Cosmetic Ingedient Review (CIR) (po kliknięciu na link wyświetla się wyszukiwarka, gdzie należy wpisać nazwę szukanego składnika).

Natomiast amerykańska agencja FDA uznała, że składnik może być bezpiecznie stosowany w żywności.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij