Przejdź do:

Prunus Armeniaca Kernel Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej z pestek moreli

Opis

Olej pozyskiwany z pestek moreli. Zawiera kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, palmitynowy i oleinowy. Pozyskiwany jest z wyciskania lub wyciągania pestek z owoców. Jest niestabilny chemicznie, dlatego ważne jest jego przechowywanie. Stosowany w preparatach pielęganycjnych np. jako olejek do kąpieli, czy masażu i kosmetyce kolorowej
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij