PRUNUS DULCIS OLEOSOMES
Nazwa zwyczajowa: Olej ze słodkich migdałówOpis
Olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. Tłoczony z nasion drzewa migdałowego.
Działanie kosmetyczne
Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
Funkcja w kosmetyku
Regulacje prawne
Bezpieczeństwo
Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej