Przejdź do:

Rosa damascena flower oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek różany

Opis

Olejek jest otrzymywany z płatków róży poprzez destylację z parą wodną. Najlepszy jakościowo olejek otrzymuje się z róży damascena, która uprawiana jest przede wszystkim w Bułgarii. Kwiaty róży niezbędne do wytworzenia olejku są ścinane wcześnie rano, kiedy to esencja olejku jest najwyższa. Olejek zawiera głównie geraniol oraz citronellol
 

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowany jest w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także kosmetykach przeciwłupieżowych. Wzmacnia ścianki naczyń włosowatych. Olejek o silnym działaniu, dlatego nie należy stosować go w pierwszych miesiącach ciąży
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Stosowany w wielu produktach kosmetycznych, m.in. perfumach, mydła, kosmetykach do kąpieli, a także w kremach i balsamach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij