Przejdź do:

Rosmarinus officinalis leaf oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek z liści rozmarynu

Opis

Olejek jest otrzymywany z liści i gałązek krzewinki poprzez destylację z parą wodną. Roślina uprawiana jest w krajach śródziemnomorskich i na południu Rosji. Składnik "Wody Królowej Węgier", były to pierwsze na świecie perfumy, zrobione dla królowej Węgier, Elżbiety z rodu Piastów. Olejek głównie zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe, węglowodory monoterpenowe, cineol i borneol

 

Działanie kosmetyczne

Olejek rozmarynowy wykazuje działanie pobudzające, a także antyseptyczne. Ze względu na działanie bakteriostatyczne stosowany jest w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Reguluje gospodarkę płynami, dlatego stosowany jest w preparatach przeciwcelulitowych. Wspomaga też krążenie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne. Olejek wykazuje silne działanie, dlatego nie należy stosować w pierwszych miesiącach ciąży.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Stosowany w wielu produktach kosmetycznych, m.in. perfumach, mydła, kosmetykach do kąpieli, a także w kremach i balsamach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij