Przejdź do:

Shikimic Acid

Nazwa chemiczna: Kwas 3,4,5-trihydroksy-cyklohekseno-1-karboksylowy Nazwa zwyczajowa: Kwas szikimowy

Opis

Związek z grupy hydroksykwasów aromatycznych. Substancja krystaliczna, rozpuszczalna w wodzie. Występuje w liściach i owocach roślin m.in. w anyżu gwiaździstym. 

Działanie kosmetyczne

Reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza ilość przebarwień. Ujednolica kolor skóry. Ma delikatne działanie keratolityczne (złuszcza zrogowaciały naskórek). Działa przeciwłupieżowo i dezodorująco.

Powiadom Znajomego








Zamknij