Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Methylparaben jest (jak wszystkie parabeny stosowane w kosmetykach) jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie parabenów w produktach kosmetycznych jest bezpieczne. Rozporządzenie 1223/2009: Sodium Methylparaben znajduje się wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych do stosowania z (załącznik V, poz.12). Może być stosowany we wszystkich kosmetykach. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczy ester i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest mieszanina kilku parabenów. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa składnika Sodium Methylparaben. Po przeanalizowaniu badań i doniesień panel ekspertów CIR stwierdził, że Sodium Methylparaben i 19 innych parabenów jest bezpiecznych w kosmetykach w obecnych praktykach stosowania i stężeniach opisanych w ocenie bezpieczeństwa, jeżeli suma łącznego stężenia parabenów w dowolnej postaci użytkowej nie przekracza 0,8 %.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Hydrolyzed Reticulin

Zobacz