Przejdź do:

Sodium Methylparaben

Nazwa chemiczna: Sól sodowa 4-hydroksybenzoesanu metylu Nazwa zwyczajowa: Sól sodowa metyloparabenu

Opis

Sól sodowa estru metylowego kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Sodium Methylparaben)

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.
Może być stosowany we wszystkich kosmetykach. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczy ester i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest mieszanina kilku parabenów.

Bezpieczeństwo

Sodium methylparaben jest (jak wszystkie parabeny stosowane w kosmetykach) jednym z najlepiej przebadanych konserwantów.

Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie parabenów w produktach kosmetycznych jest bezpieczne.

Więcej na temat bezpieczeństwa parabenów przeczytasz w sekcjach: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! oraz Fakty i Mity, a także stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij