Przejdź do:

Sodium Polyacrylate

Nazwa zwyczajowa: Poliakrylan sodu

Opis

Substancja bardzo higroskopijna - łatwo wiąże wodę. Jest w stanie wchłonąć kilkakrotnie więcej wody niż jego własna masa
 

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, tworzy na powierzchni skóry i włosów hydrofilowy film. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody, dzięki czemu nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Substancja stosowana jako utrwalacz fryzury w preparatach do włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Lepiszcze - substancja wiążąca składniki kosmetyków wytwarzanych w formie stalej. Substancja stabilizująca emulsje (np. kremy), chroni kosmetyk przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Ponadto pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję kosmetyków, powoduje wzrost lepkości
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij