Przejdź do:

Tallowtrimonium Chloride

Nazwa zwyczajowa: Chlorek trimetyloamoniowy kwasów tłuszczowych z łoju wołowego

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna. Optymalne działanie wykazuje w kwasowym pH
 

Działanie kosmetyczne

Dzięki temu, że substancja posiada w cząsteczce ładunek dodatni z łatwością łączy się z ujemnie naładowaną powierzchnią włosa. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywalność, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i wygładza włosy. Wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Ułatwia spłukiwanie preparatu. Działa konserwująco - uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,1% (jeżeli składnik pełni rolę substancji konserwującej).
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij