Przejdź do:

THYMUS VULGARIS OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek tymiankowy

Opis

Olejek jest otrzymywany z ziela rośliny poprzez destylację z parą wodną. Roślina jest uprawiana w całej Europie.
 

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Wpływa na krążenie krwi, stosowany w preparatach do włosów, zapobiega ich wypadaniu. Olejek o silnym działaniu, dlatego nie należy stosować przy nadciśnieniu i w pierwszych miesiącach ciąży.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij