Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR przeanalizował dane, które wskazywały, że w organizmie kwas octowy jest metabolizowany i usuwany z organizmu w postaci dwutlenku węgla i wody. Na podstawie dostępnych danych panel ekspertów CIR stwierdził, że kwas octowy jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie z zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzonym przez Unię Europejską, Acetic Acid jest drażniący dla skóry. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych kwas octowy używany jest w postaci rozcieńczonej i nie wywołuje takich efektów jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Tussilago Farfara Leaf Extract

Zobacz