Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii (zmienia konsystencję) – zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.

Działanie kosmetyczne

Ma działanie filmotwórcze, okluzyjne – hamuje odparowywanie wody ze skóry i włosów dzięki czemu poprawia nawilżenie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Alginic Acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych i nie podlega żadnym ograniczeniom stosowania.Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że Alginic Acid jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w preparatach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, naturalne ( Informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta.)

Źródła danych

Ciekawostki

Otrzymywany na drodze ekstrakcji morskich alg brunatnych (Phaeophyceae). Ze względu na rozpuszczalność w wodzie najczęściej bywa stosowany w postaci soli, tzw. alginianów. Ich działanie w dużym stopniu zależy od rodzaju i stężenia obecnych w roztworze kationów oraz wartości pH. Istotna cechą alginianów jest zdolność tworzenia sztywnych żeli w obecności kationów wapniowych

Disperse Violet 1

Zobacz