Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant, zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Dodanie inuliny do środków myjących znacząco obniża ich potencjał drażniący.

Działanie kosmetyczne

Składnik nawilżający, tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierną ucieczkę wody z naskórka (TEWL). Wygładza, nabłyszcza, nawilża oraz natłuszcza skórę lub włosy. Użycie substancji kondycjonującej poprawia wygląd skóry lub włosów. Antyoksydant, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu korzystnie wpływa na skórę, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz łagodzące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Inulina może być bezpiecznie stosowana w kosmetykach. Według literatury naukowej nie wykazuje działania drażniącego i uczulającego na skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

W dietetyce składnik wspomagający odchudzanie.

Isoleucine

Zobacz