Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca, zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Zawiera wysoką zawartość tokoferolu i polifenoli, dlatego działa antyoksydacyjnie, chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się skóry. Wysokie stężenie beta-carotenu przywraca skórze elastyczność oraz nadaje zdrowego koloru i blasku. Oleisty ekstrakt z nasion szarłata zwisłego tworzy na powierzchni skóry film ograniczający transepidermalną utratę wody, przez co działa pośrednio nawilżająco. Działa również ochronnie na strukturę skóry i włosów, a ze względu na bogatą ilość skwalenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyja pielęgnacji skóry suchej i podrażnionej. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i kojąco. Ekstrakt wodny szarłata zwisłego zawiera wysokie stężenie peptydów i polisacharydów, które to zwiększają nawilżenie skóry i włosów oraz ułatwiają rozczesywanie i układanie się włosów, nadając im naturalnego, zdrowego blasku.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja bezpieczna dozwolona w preparatach kosmetycznych. Nie istnieją specjalne ograniczenia w stosowaniu tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

PEG-30 Dipolyhydroxystearate

Zobacz