Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Benzoesan amonu jest środkiem konserwującym , którego zadaniem jest zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów (bakterii, drożdży, pleśni) w produktach kosmetycznych. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ammonium Benzoate stosowany w dozwolonym stężeniu i zgodnie z pozostałymi ograniczeniami jest bezpieczny. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia 0,5% (w przeliczeniu na kwas benzoesowy).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Oleth-100

Zobacz