Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Stosowany w pastach do zębów jako substancja zapobiegająca powstawaniu próchnicy. Wzmacnia szkliwo.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ammonium Fluoride stosowany w dozwolonym stężeniu i zgodnie z pozostałymi ograniczeniami jest bezpieczny. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (załącznik III do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia 0,15 % w przeliczeniu na fluor. W mieszaninie z innymi związkami fluoru dozwolonymi na mocy niniejszego załącznika całkowite stężenie fluoru nie może przekraczać 0,15 %. Warunki i ostrzeżenia na opakowaniach: „U dzieci poniżej sześciu lat stosować ilość pasty wielkości ziarnka grochu pod kontrolą dorosłych, aby zminimalizować ryzyko połknięcia. Przy przyjmowaniu fluoru z innych źródeł należy skonsultować się ze stomatologiem lub lekarzem”

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest toksyczna w przypadku połknięcia, toksyczna w kontakcie ze skórą i toksyczna w przypadku wdychania. Należy pamiętać, że substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w warunkach określonych przepisami nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci. Ammonium Fluoride w produktach kosmetycznych stosowany jest w bardzo niskim stężeniu- do 0,15% i nie powoduje takich efektów jak czysta substancja.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Betaine

Zobacz