Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja tzw. zmętniająca, nadaje mętny lub opalizujący, perłowy wygląd przezroczystym preparatom myjącym

Działanie kosmetyczne

Emolient, czyli substancja o działaniu natłuszczającym. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Propylene Glycol Distearate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Składnik nietoksyczny, o bardzo dobrze poznanych właściwościach toksykologicznych. Nie jest mutagenny, rakotwórczy, reprotoksyczny, ani fototoksyczny. Jest dobrze tolerowany przez skórę i oczy. Nie drażni i nie wykazuje właściwości uczulających. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR ocenił w 2014 r. Propylene Glycol Distearate jako bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Składnik ten jednak nie jest obecnie używany. Gdyby składnik był stosowany w przyszłości, oczekuje się, że będzie stosowany w kategoriach produktów i w stężeniach porównywalnych z innymi składnikami z grupy wymienionych w raporcie surowców.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Acrylates/C1-2 Succinates/HydroxyAcrylates Copolymer

Zobacz